Ved du, hvor mange af dine produkter, der er parfume i?

Mere end 180.000 danskere lider af parfumeallergi – og mange ved slet ikke, at de er risikozonen. Parfumeallergi kan ramme alle og udvikles over tid, hver gang du udsætter dig selv for parfumestoffer – bl.a. i din deodorant, shampoo, bodylotion, ansigtscreme og i makeup.

Det er umuligt at sige, hvem der får parfumeallergi, men jo mere du udsættes for parfumestoffer, desto større er risikoen. Og når du først har fået parfumeallergi, så er det for livet. Heldigvis er der flere ting, som du kan gøre for dig selv for at undgå denne kroniske allergi.

Mange danskere kæmper dagligt med parfumeallergi. Parfumeallergi viser sig typisk ved eksem, rødme, revner, skældannelse og endda små blærer, der brister og bliver til sår. Allergien kan være enormt generende for dem, der får det! Men mange af os ved slet ikke, at vi dagligt udsætter os selv og vores hud for parfume mange gange i løbet af en dag!

  • Vidste du at der er parfume i meget makeup? Som f.eks. mascara, foundation, solskinspudder og øjenskygge m.fl.!

Tanja Gregersen er én af dem, der selv har oplevet de store gener, som der er, når man først er ramt af parfumeallergi. Tanja vågnede en søndag morgen med så voldsom en allergisk reaktion, at hun næsten ikke kunne se ud af øjnene:

”Jeg var hævet i hele ansigtet og kunne ikke se ud af mine øjne. Der gik en hel uge, inden hævelsen havde lagt sig igen og derefter var alt min hud skallet af. Det var voldsomt. Jeg er uddannet makeupartist og måtte under min uddannelse tage allergipiller hver dag. Jeg var helt udmattet om aftenen, og mine øjne kløede så meget, at jeg ofte måtte aflyse aftaler med mine venner. Jeg følte, at allergien styrede mit liv. I dag er jeg på grund af min allergi meget opmærksom på, hvad jeg putter på huden.”

  • Tanja Gregersen, 30 år, makeupartist & medstifter af det parfumefri makeupmærke Miild.

Hvor mange gange udsætter du dig selv for parfume om dagen?

Flere af os tænker ikke over, at mange af vores personlige plejeprodukter indeholder parfume. Har du f.eks. nogensinde tænkt over, at der er parfume i din shampoo eller dagcreme? Eller at et parfumestof virker på samme måde på din hud, uanset om det kommer fra naturen eller om det er kemisk fremstillet. Parfumestoffer fra f.eks. citron, lavendel og rose kan derfor også give allergi selvom duftene er fremstillet naturligt. Naturligt er med andre ord ikke lig med parfumefrit.

Deodorant er den helt store synder til parfumeallergi, men også parfumerede cremer – både til krop og ansigt – shampoo, balsam, sæbe, barberskum, makeup og makeupfjerner m.fl. kan resultere i udvikling af allergi.

”Mange ved ikke, at den bodylotion, deodorant og make-up, som de kommer på huden hver dag, indeholder parfume og derfor sætter dem i stor risiko for at få parfumeallergi, og mange tror også fejlagtigt at naturligt og økologisk er lig med parfumefri, selvom nogle af de mest allergifremkaldende stoffer kommer fra naturen.”, fortæller Elisabeth Paludan fra Miljøstyrelsen.


Parfumeallergi opstår i teenageårene

Parfumeallergi er mest udbredt hos kvinder, men flere og flere både mænd og børn udvikler i stigende grad parfumeallergi. Parfumeallergi opstår ofte i teenageårene.

Gode råd til at mindske risikoen for parfumeallergi

Heldigvis kan du let gøre meget for at mindske både din egen risiko for at få parfumeallergi – uden at skulle udskifte alle dine ynglings produkter. Helt overordnet er det en god ide at bruge så få produkter med parfume som muligt. Det er hverdagens parfumeregnskab, der tæller. Specielt de produkter, der sidder på kroppen i lang tid kan med fordel være parfumefri.

Her er Miljøstyrelsens 3 råd til at mindske risikoen for parfumeallergi for dig selv og din teenager:

  1. Vælg en parfumefri deodorant – den er lige så effektiv til at fjerne svedlugt, som den med parfume
  2. Kan du ikke undvære dit ynglings produkt med parfume? Så udskift nogle af de øvrige produkter med parfumefri. Gerne dem, der bliver længe på huden, f.eks. ansigtscreme, bodylotion og håndsæbe m.fl.
  3. Bruger du rigtig parfume, så sprøjt den på tøjet fremfor direkte på huden.

Du kan let selv tjekke, om der er parfume i dine produkter med disse tre tommelfingerregler:

  1. Står der “parfume” eller “aroma” på produkterne, så indeholder de parfume
  2. Dufter de af blomster, frugt eller meget sødt er der nok parfume i
  3. Står der ”parfumefri” kan du være 100% sikker.

Vil du vide mere?

Miljøstyrelsen gennemfører en kampagne den 7. november – 5. december 2019, rettet mod unge og deres forældre, for at oplyse om parfumeallergi. Find mere information om emnet på www.mst.dk/parfumefri, eller følg Miljøstyrelsen på Facebook og Instagram.

Skriv et svar