Efterskoleboblen

Efterskolehverdagen adskiller sig på flere måder fra livet hjemme hos mor og far. Få et indblik i vores efterskoleliv og lad os præsentere dig for ‘Efterskoleboblen’

Skrevet af Astrid Urup Møllerhøj, musik og Jens Emborg Bünemann, teater (elever på Ryslinge Efterskole 2018/19)

Astrid Urup Møllerhøj, musik, Ryslinge Efterskole 2018/19

På en efterskole indgår man i en masse forskellige sociale kontekster i løbet af en typisk dag. Linjefællesskabet, den boglige klasse, kontaktgruppen, roomie(s), gangen/huset osv. Det kræver en del at møde alle disse med et åbent sind. Der er selvfølgelig meget ved efterskole-hverdagen, der adskiller sig fra livet før. Men der er en specifik ting, har tænkt over er noget helt nyt: ‘Efterskoleboblen’;

Jens Emborg Bünemann, teater, Ryslinge Efterskole 2018/19.

Når man går på efterskole, har man alle dagens aktiviteter inden for en radius på … hvad? 200 meter? Måltiderne, skolegangen, fritiden, vennerne, værelset. Hvor man i folkeskolen, eller bare før man startede på efterskole, måske har været vant til, at ens skole, fritidsaktiviteter og familie var adskilt, og at man gik fra det ene til det andet, er disse på en efterskole samlet på én og samme matrikel og i nogle tilfælde flettet ind i hinanden.

Det er en stor og afgørende del af efterskolelivet, at alt, hvad man skal og skal tænke over, er inden i denne boble; efterskoleboblen. Selvfølgelig bliver man en gang imellem (nogle oftere end andre) ramt af hjemve og savn til det derhjemme. I sådanne situationer kan man godt komme til at tænke på den velkendte hverdag derhjemme. ‘Efterskoleboblen’ kan sprænge, og det går pludselig op for en, at der er en virkelighed udenfor.

At savne det udenfor boblen

Hvor en efterskoleelevs tanker ofte centrerer sig omkring det at gå på efterskole, kan man, når boblen sprænges, blive mindet om alt det derhjemme og savne det. Vi kan alle sammen relatere til det at savne noget eller nogen.

På efterskolen kan en helt anden form for uventet savn måske ramme en? Det er en stor omvæltning pludselig at tage 1 år hjemmefra, hvor alt det vante bliver vendt på hovedet. Man skal vænne sig til nye rutiner, og til konstant at være omringet af mennesker. Man skal vænne sig til at leve i “efterskoleboblen”, hvor alting uden for skolen pludselig ikke betyder så meget længere.

Men hvad er det egentligt, man savner? For nogle er det ikke noget problem at være langt fra forældrene. For nogle er det rart med en pause hjemmefra. Andre kan hurtigt komme til at opleve, at det er de mindste ting fra hverdagen, der savnes. På efterskolen dufter omgivelserne måske helt anderledes, og man kan savne f.eks. den velkendte duft af det nyvaskede trægulv derhjemme. Duften af fars hjemmelavede lasagne, eller morgenrutinerne, som man egentligt var blevet træt af, kan man i svære tider sagtens komme til at savne. Men husk nu på, at alle efterskoleelever er i samme båd. Det er slet ikke mærkeligt at savne!

’Efterskoleboblen’ er smuk, og selvom man befinder sig midt i den, er det også okay at savne.

 

Skriv et svar