Fra barn til voksen - konfirmation og mere

Nu er det snart konfirmationstid igen, og måske er det din tur i år? Men det er sikkert ikke alle i din klasse, der skal konfirmeres. Mange unge i dag vælger nemlig alternative måder at markere overgangen fra barn til voksen på. Her kan du læse om nogle af de mest almindelige overgangsritualer i Danmark, og vi har også samlet nogle af de mest mærkelige ritualer fra andre steder i verden.

Tekst: Marie Enevoldsen

Konfirmation

Konfirmationen er et kristent ritual, hvor du i kirken bekræfter dåben. Du kan altså ikke blive konfirmeret uden at være døbt, og fordi du under konfirmationen siger ja til den kristne tro, skal du også gå til forberedelse inden den store dag. Under konfirmationsforberedelserne lærer du om kristendommen og historierne i Bibelen. De fleste fejrer i dag konfirmationen med en stor festmiddag.

Nonfirmation

Nonfirmation er en ikke-religiøs konfirmation – eller ungdomsfest – som markerer, at den unge træder ind i de voksnes rækker. Nonfirmationen blev oprettet i 1915 af Foreningen mod Kirkelig Konfirmation. Dengang og i årene efter afholdtes borgerlige konfirmationer udenfor kirken, på fx rådhuset. Men med tiden blev ritualet afløst af private fester.

I dag vælger nogle unge også en såkaldt humanistisk konfirmation, hvor konfirmanderne inden selve ritualet skal deltage i et kursus, som foregår over to weekender. Her bliver de undervist i fx etik på et humanistisk grundlag.

Bar mitzva & bat mitzva

Jøderne har et ritual, der minder lidt om den kristne konfirmation. For drenge sker overgangen, når de fylder 13. Fra da af skal de følge Toraens bud og kan nu deltage i gudstjenesten på lige fod med andre mænd. Overgangsritualet kaldes bar mitzva og afholdes i synagogen. For pigerne sker overgangen i 12-års alderen. Her kaldes overgangen bat mitzva, men foregår uden et ritual i synagogen, da kvinder ikke har samme forpligtigelser som mændene. I stedet fejres begivenheden ofte af familien. Og modsat i kristendommen, kan hverken de jødiske piger eller drenge selv vælge, om de vil blive bar eller bat mitzva.

Bliver muslimer konfirmeret?

Indenfor islam har man ikke en ceremoni ligesom konfirmationen. Men når unge muslimer kommer i puberteten, kan de tage særlige religiøse forpligtelser på sig. Ligesom i jødedommen kan muslimer, når de er ved at blive voksne, fx begynde at gennemføre fasten. Det vil sige, at de ikke må indtage mad og drikke fra solopgang til solnedgang under ramadanen.

 

Skriv et svar