Emilie blev fluepapir i Thailand

Når man rejser hele vejen fra Danmark til Thailand, og dukker op med gaver på et børnehjem, bliver man bestormet af børnene. Det oplevede 15-årige Emilie Ærbo Mortensen fra Hedensted. Hun går på Midtjysk Efterskole, og har samlet ind på skolen.

Eleverne på Midtjysk Efterskole vil generelt gerne være med til at gøre en forskel for verdens fattige og udsatte. Søndag 4. november hjælpe de medat samle ind til Dansk Flygtningehjælp og én elev har gjort en særlig indsats.

Emilie Ærbo Mortensen er netop hjemvendt fra et eventyr i Thailand, hvor hun afleverede gaver for ca. 5.000,- kroner, som hun og hendes lillebrorhar samlet ind. Emilie går på Midtjysk Efterskole, og en del af pengene er kommet fra hendes kammerater på skolen.

Som optakt til sin egen indsamling på skolen viste Emilie en video fra organisationen Children of the forrest’ for kammeraterne. Og reaktionen udeblevikke.

– Der blev helt stille. Mange gav udtryk for, at de ikke vidste, at der var børn, som havde det så skidt, siger Emilie.

Emilie Ærbo Mortensen oplevede nød og fattigdom på nærmeste hold da hun besøgte et børnehjem i Thailand. Børnene blev glade for hendes gaver, og hun blev nærmest overvældet over deres kærlighed. (Foto: Emilie Ærbo Mortensen)
Ét er video – noget andet virkelighed

Nu har hun ved selvsyn konstateret, at børnene i børnehjemmet ikke har meget at glæde sig over. De bor i et børnehjem på grænsen mellem Thailand og Myanmar (tidligere Burma), og de eksisterer ikke på papiret. Deres forældre har mistet deres statsborgerskab, og nu frister de en tilværelse i uvished og med mangel på stort set alt. Ikke kun mad og tag over hovedet, men også adgang til skoleundervisning.

Men Emilie har også konstateret, at ét er at se en video. Noget andet er at være der selv.

– Det er helt surrealistisk at se de vilkår, de lever under, og så tage hjem til et hotel med alle moderne fornødenheder, siger Emilie.

Emilie Ærbo Mortensen lavede plakater og hængte dem op rundt omkring på skolen for at gøre opmærksom på sin indsamling til fordel for et børnehjem i Thailand.
Har før set fattigdom

Hun har før med egne øjne set en del fattigdom, fordi hun har boet i Thailand i to omgange, og selv om hun boede trygt og godt i et internationaltmiljø, kunne hun ikke lukke øjnene for det, der skete uden for ‘reservatet’.

– De fleste af mine kammerater ser ikke bagsiden af medaljen, når de rejser på ferie i Thailand og andre eksotiske lande. Det har jeg set, og måskeer det derfor, jeg brænder for at hjælpe, siger hun.

For hende giver det i høj grad mening at vi, som bor i Danmark og er så privilegeret, kan give noget videre til de børn.

Glæden kom fra hjertet

Da Emilie og hendes lillebror mødte op på børnehjemmet, blev de nærmest overfaldet af børnene, som var så glade og nysgerrige. Hjemmet har ikke før oplevet, at børn i et fjernt land har samlet ind til dem, og selv er kommet med gaverne.

– Vi virkede nærmest som fluepapir, børnene kravlede rundt, og alle ville have en en bid af os, siger hun.

Glæden kom fra deres hjerter, og efter et stykke tid kunne hun se, at gaverne, som bestod af ting som tandbørster, sæbe og legetøj, også havde skabtvarig glæde blandt dem.

– Det var tankevækkende at se, at børnene blev så glade for selv helt små ting, som vi herhjemme tager som en selvfølge, mener Emilie, som ikke erfærdig med at hjælpe andre. Efter efterskolen og gymnasiet vil hun rejse ud igen for at hjælpe til et sted i verden, hvor der er behov.

 

 

 

 

 

Skriv et svar