Julia Sofia: Jeg var the weird kid i skolen

På Instagram har hun 284.000 følgere, hun er forfatter, har sit eget makeup-mærke og sin egen YouTube-kanal. Julia Sofia Aastrup skiller sig ud, og det har hun faktisk altid gjort

Tekst: Marie Enevoldsen

Foto: Claus Peuckert

Lidt sydvest for København ligger Karlslunde. Byen har en skole, som vækker mange minder for youtuber Julia Sofia Aastrup. Her har hun nemlig været elev i ti år, og hun husker sin skoletid som ganske særlig – også selvom hun ikke var helt som de andre.

»Jeg havde en rigtig god skoletid. Jeg gik på en lillebitte landsbyskole, hvor alle kendte hinanden. Da jeg gik i 9. klasse, var der ikke en eneste person på skolen, som jeg ikke kendte navnet på, og det betød meget for mig. Jeg kan godt lide, når ting er trygge,« siger Julia Sofia.

Elskede lektier

Men på en lille landsbyskole som den i Karlslunde skal der ikke meget til, før man skiller sig ud, og det fandt Julia tidligt ud af.

»Jeg har altid været lidt et weird kid. Jeg elskede lektier, og det var nærmest en hobby at få gode karakterer,« fortæller hun grinende. Heldigvis følte hun altid, at der var plads til alle i klassen, og lærerne var gode til at bruge elevernes forskellige styrker i undervisningen:

»I engelsk, som altid været mit yndlingsfag, kunne jeg blive sat til at læse højt for dem, der var ordblinde, og til gengæld var der andre, som hjalp mig i matematik. Vi var ekstremt forskellige i min klasse, og det har jeg altid godt kunne lide.«

Ikke en ridepige

Alligevel var der nogle interesser, som mange af de andre delte, men som ikke var noget for Julia. For eksempel var flere af pigerne glade for heste og ridning, men den kommende youtuber havde andre interesser.

»Jeg elskede at lave små kortfilm og at filme og redigere. Jeg havde især én lærer, som hjalp mig rigtig meget med det, og som lærte mig at redigere. Jeg lavede de fleste film derhjemme med mine søskende som statister. Og når vi lavede projektopgaver i skolen, tilbød jeg altid alle andre at redigere video for dem. Jeg var skide dårlig til det dengang, så det var bare øvelse, øvelse, øvelse,« forklarer Julia Sofia, som også selv var frisk på at optræde:

»Vi havde på et tidspunkt en Oscar-filmaften på skolen, og så meldte jeg mig til at være vært, selvom de andre syntes, det var pinligt. Jeg er glad for, at jeg gjorde det, men det var ikke altid sjovt at være den, der var anderledes.«

Ville være youtuber

På internettet var det til gengæld nemt at finde andre, som delte Julia Sofias interesser.

»Jeg har set YouTube, siden jeg var ni år gammel og har fulgt med på amerikanske, britiske og australske youtuberes kanaler. Der fandt jeg nogle mennesker, som jeg havde nogle fælles interesser med. De snakkede om makeup, om at rejse – alle de ting, som jeg ikke havde nogen på fodboldholdet eller i klassen, der også kunne lide,« fortæller hun.

Det gav hende blod på tanden, og derfor spurgte Julia Sofia allerede som 12-årig sin mor om lov til at starte sin egen kanal på YouTube. Men Julias mor mente, at hun skulle være lidt ældre og mere sikker på, at det var det her, hun ville.

»Så jeg ventede, til jeg havde haft konfirmation i 8. klasse, hvor jeg fik et kamera og en computer i gave. Dem brugte jeg så til at lave mine første videoer, som jeg optog lige efter min konfirmation. Men det var først omkring sommerferien, at jeg uploadede dem, fordi jeg var nervøs for, at dem i min klasse skulle opdage det,« husker Julia Sofia.

Busted!

I langt tid kørte Julia sin dengang lille YouTube-kanal, uden at nogen opdagede det. Men det ændrede sig efter et halvt år.

»Pludselig opdagede min veninde Annika min kanal og viste den til læreren og til klassen, og så var der nogle af drengene, der satte det på storskærm. Ej, jeg var ved at dø,« fortæller Julia grinende.

Heldigvis støttede mange fra klassen op om Julias nye hobby, og da hun et halvt år senere afsluttede 9. klasse, havde hun allermest lyst til at leve som fuldtids-youtuber. Alligevel valgte Julia Sofia i første omgang gymnasiet, men her begyndte hendes kanal at få flere og flere seere, og da hun blev opfordret til at skrive en bog, droppede hun gymnasiet og valgte at blive fuldblods-youtuber. Siden da har den nu 20-årige Julia levet som youtuber, forfatter, og i dag har hun også sit eget makeup-mærke.

 

Skriv et svar